Nästa terrier på listan över populära hundraser i Sverige är Staffordshire bullterrier som kommer från gruppen Bullterrierraser. Denna hundras är en sällskaps- och utställningshund. En Staffordshire bullterrier gillar att röra på sig men är samtidigt en myshund som gärna ligger hemma och myser med familjen. Är det en regnig ruskig dag ute stannar en staffordshire bullterrier hellre inne än ger sig ut. 

Päls & Hälsa

En Staffordshier bullterrier har en mycket lättskött päls som inte kräver någon speciell omvårdnad. Pälsen är släthårig utan något underull. 

När det kommer till sjukdomar däremot finns det sedan början problemområden såsom “felställda nedre hörntänder” samt tunn päls och/eller irriterade hudpartier. Under senare år har även andningen kommit upp som ett problemområde.  

Staffordshire bullterrier kan drabbas av ärftliga sjukdomar som kan ge dem synförändringar eller beteendeförändringar. Även höftledsdysplasi drabbar dessa hundar. 

Temperament & Egenskaper

En Staffordshire bullterrier är en mycket intelligent, vänlig och tillgiven människan. Den är en jättebra sällskapshund och kallas ibland för “nanny dog” för att den passar så bra med barn. Så trots sitt muskulösa skrämmande yttre är detta en snäll hund som älskar människor – en riktigt människans bästa vän. De passar alltså inte för att vakta hem och ägare. 

Denna hundras kräver dagliga promenader eller att få springa fritt och leka varje dag. Staffordshire bullterrier är som sagt en hund som älskar människor men den kan dock ha lite svårare för andra hundar. Leken blir lätt intensiv och går över i bråk. I sällskap med katter kan det även vara problem och hunden bör vänjas in vid en katt redan som valp om det ska fungera. 

Historia

Staffordshire bullterrier kommer från Midlands , England och användes som kamphund. Bullterrier korsades med svart och brun terrier för att få fram en liten hund med starka käkar. Hundarna fick slåss mot råttor, vilket blev en populär sport.  I mitten på 1800-talet efter att tävlingarna förbjudits avlades den fram som utställningshund istället och blev en sällskapshund istället för en kamphund. 

1935 bildade man en rasklubb och Staffordshire bullterrier godkändes som ras av brittiska kennelklubben.