Jack Russel terrier ingår i listan på de vanligaste hundraserna i Sverige. Det är en populär sällskapshund men kommer från gruppen working terrier vilket innebär att det är en jakthund i grunden. Det är en hundras som inte passar alla då jaktinstinkten inte går att träna bort helt utan det är en hund som är rymningsbenägen och högljudd. Denna hundras kräver även mycket motion vilket man bör vara medveten om innan man skaffar sig en Jack Russel terrier. 

Päls & Hälsa

Det finns olika typer av pälstyper för en Jack Russel terrier. Sträv, slät eller raggig (sträv, längre rak päls)  päls. Oavsett vilken pälssort din Jack Russel har kommer den att fälla.

Beroende på vilken pälstyp hunden är är det olika vård som krävs. En strävhårig och raggig päls kräver trimning medan en tät släp päls inte har det behovet. Det är viktigt att inte klippa rasen då man då gör att pälsen blir porösare och därmed uppdaterar väta och smuts, vilket gör att hunden fryser fortare i regn och blötsnö. 

Denna hundras är frisk och sund och det finns inga kända rassjukdomar. Raskklubben rekomenderar dock ändå att man gör ögonlysning och patellaundersökning av avelshundar. 

Temperament & egenskaper

Jack Russel terrier är en jakthund i grunden och denna instinkt går inte att träna bort helt. Den är dock en populär sällskapshund då den är en social och sällskaplig liten hund. Jaktinstinkten kan användas till mycket annat som till exempel hundsporter som agility, spår och eftersök. 

Hundens höga energinivå gör att lydnadsträning är ett måste. Att komma ihåg och tänka på är att du aldrig kommer att slå en Jack Russel i envishet och att det är en högljudd hund. Det är även en hundras som är väldigt självsäker och kanske inte tolererar små barn och andra husdjur i hushållet. Den kan även vara aggressiv mot andra hundar. Det finns en risk att mindre husdjur som en katt eller en hamster kan ses som ett bytesdjur av en Jack Russel. Introduceras dessa för hunden i ett valpstadiet kan det hända att den accepterar dem men man bör veta om dessa risker innan man köper en Jack Russel om man har andra husdjur eller barn i hushållet. 

Ytterligare sak att tänka över innan man bestämmer sig för en Jack Russel är att rasen är rymningsbenägen varav ett ordentligt staket behövs. Den behöver även mycket motion så den behöver få springa runt och gå på raska promenader. 

Historia

En kyrkoherde vid namn John (Jack) Russel i England som födde upp de finaste terrierlinjerna för rävjakt. Han köpte sin första terrier 1819 och ville bevara och utveckla en grythund som även skulle klara att följa ryttare till häst. Därefter har rasen fötts upp för att vara jakthund.  Två varianter utvecklades ur samma linjer enda skillnaden var egentligen storlek och proportioner. Den ena är parson russel terrier och den andra blev Jack Russel terrier. Jack Russeln blev 2001 godkänd av Svenska Kennelklubben. 

Trots detta engelska ursprung ses Jack Russel som en australisk ras dit den importerades 1965. Detta då de där bildade en rasklubb 1972. Därigenom blev rasen nationellt erkänd av Australian National Kennel Council.