Yorkshireterrier en stor hund i liten förpackning. Det är en energisk, lättretlig och dominant liten hund. Den passar bra som sällskapshund då den kräver mycket uppmärksamhet. Då den lätt skäller och låter är den även en bra vakthund. Kanske inte för att skrämma bort någon då den endast är 15-17 cm hög men den kan göra dig varse om ifall att någon inkräktar hos er. 

Päls & Hälsa

En Yorkshireterrier känns lättast igen på sin päls. Den har en lång och rak päls. En del klipper dem korta eller i olika frisyrer. Ska den vara på utställning bör pälsen vara lång. 

Har man lång päls kräver den borstning varje dag. Ett bad varannan till var tredje vecka, eventuellt oftare vid behov särskilt vid lång päls. 

Denna hundras är inte särskilt sjukdomsbenägen men man bör hålla god koll på tänderna. Vissa hundar tappar inte sina mjölktänder och behöver då få hjälp av veterinär med att dra ut dem. De kan även lätt drabbas av tandsten. 

Andra riskområden är andning och käkar. 

Temperament & Egenskaper

En Yorkshireterrier är liten men under det finns en vaktlysten modig liten hund. Den passar därför som vakthund för att få reda på när någon kommer in på ens tomt. 

Det är en pigg, alert och nyfiken hund. Den gillar att få mycket uppmärksamhet och passar bra som sällskapshund. Men då den är väldigt liten passar den bättre hos familjer med större barn. Det är även en bra hund om man vill syssla med utställningar eller agility. 

Trots sin storlek så kräver den ordentliga promenader och rörelse. 

Historia

Rasen togs fram i Yorkshire under den viktorianska eran. Man tror att de korsade in Malteser i terrierhundar, som hade tagits med från Skottland till England för att vara råttfångare, för att få fram Yorkshireterrier. Här är dock inte historien helt enhetlig och en del tror att Yorkshireterriern togs fram frö att säljas till välbeställda damer som en liten sällskapshund medan andra tror att den var avsedd att vara en tuff kompis till arbetare som inte kunde ha med sig stora hundar. 

De första hundarna var större än de som finns idag. Man avlade fram hundar i dvärgformat och tillslut blev Yorkshireterrier en fashionabel hund att äga. 

Hundrasen ställdes ut för första gången 1861 men då under namnet Broken-haired Scotch Terrier. De första små yorkshireterrierna kom till Sverige år 1911.